Program

The program is now available to download.
This is subject to change and will be updated as required.

Sessions

  • Streams
  • Postgraduate and Early Career Researcher Conference
  • Social function
  • Keynote
  • Catering break
  • Changeover
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • PECRC: Registration
    30 mins
9:00 AM
  • PECRC: Opening
    15 mins
9:15 AM
  • PECRC: Five minute research presentations
    1.25 hours
11:00 AM
  • PECRC: Getting started: Commencing postgraduate studies

    This panel will focus on issues and challenges surrounding the early stages of master’s/honours and (particularly) PhD programs, including;

    • Supervisor selection and working relationship
    • Determining a thesis topic and formulating research questions/methods
    • Thesis planning and preparation for confirmation
    Ms Georgina Fuller

    Australian Institute of Criminology

    Dr Sally Kelty

    University of Canberra

    1.5 hours
  • PECRC: Reflections on postgraduate completion

    This panel will focus on issues and challenges surrounding the middle, and especially final, stages of postgraduate study, including:

    • writing and examination process
    • PhDs by thesis vs by publication
    • managing additional workload (teaching, RA work, publication etc.) and challenges of parttime completion
    • working with your supervisors to complete postgraduate study.
    Dr Kelly Hine

    Australian National University

    Dr Gabriel Wong

    Australian National University

    1.5 hours
12:30 PM
  • PECRC: Lunch and poster session
    1 hour
1:30 PM
  • PECRC: Current and emerging trends in criminological research methodology

    In addition to providing delegates with the opportunity to examine issues regarding widely used quantitative and qualitative methods for undertaking criminological research, this panel will facilitate discussion of new and innovative quantitative and qualitative methodologies being implemented by academic and non-academic researchers in studying crime. Discussion regarding these methods will centre on providing a basic outline of what they are/what they involve, outlining their advantages and how they help us understand crime and the criminal justice system in new and important ways, and examining the challenges in implementing them, particularly for postgraduate and early career researchers.

    A/Prof Matthew Manning

    Australian National University

    Dr Timothy Graham

    Australian National University

    Ms Melissa Jardine

    University of New South Wales

    1.5 hours
3:00 PM
  • PECRC: Afternoon tea
    20 mins
3:20 PM
  • PECRC: The next step: Careers in (and out) of criminology

    This panel will focus on issues, challenges and opportunities regarding career initiation and progression for criminology postgraduates, specifically;

    • The future of criminology as a field and implications for employment opportunities, required skills and knowledge
    • Academic and nonacademic criminology – differences and benefits of working within each
    • What can/should students be doing now to maximise employability?
    Dr Russell G Smith

    Australian Institute of Criminology

    Professor Roderic Broadhurst

    Australian National University

    Dr Katie Willis

    Attorney-General's Department

    1.5 hours
4:50 PM
  • PECRC: Monash University Prize and conference close
    10 mins
5:30 PM
  • Welcome reception
    2 hours
7:45 PM
  • PECRC: Dinner

    The PECRC conference dinner will be held at Parlour Wine Room, a short walking distance from QT, at 7:45pm. This is a great opportunity to unwind and network with postgraduate/early career colleagues in a less formal setting. If you wish to attend please specify when registering for the PECRC conference. Please also email any dietary requirements through to the conference organisers. Limited spaces are available so get in quick!

    2.25 hours
    $50.00
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration

    Includes arrival tea and coffee.

    1 hour
8:55 AM
  • Official conference opening

    Includes Welcome to Country and presentation of the New Zealand Student Award for Best Abstract, Australian Student Award for Best Abstract and the Allan van Zyl Memorial Prize

    1.17 hours
10:05 AM
  • Keynote:Crime trends and economic conditions: Research accomplishments and challenges

    The study of trends in aggregate crime rates and economic conditions has achieved some notable, if largely unheralded, accomplishments in recent decades. Research challenges remain however, especially regarding abrupt changes in crime rates brought about by exogenous shocks. The accomplishments of studying crime trends are illustrated with examples from research on the relationship between crime trends and economic conditions in the United States. The challenges include the recent unexpected and still unexplained rise in US homicide rates.

    Professor Richard Rosenfeld

    Richard Rosenfeld's research interests include the social sources of violent crime, crime... More

    1 hour
11:05 AM
  • Morning tea
    25 mins
11:30 AM
  • Education and training

     

     

    1.33 hours
  • Indigenous corrections
    1.33 hours
  • Policing 1
    1.33 hours
  • Rape
    1.33 hours
  • Corrections 1
    1.33 hours
  • Cognitive criminology
    1.33 hours
12:50 PM
  • Lunch
    1 hour
1:50 PM
  • Drugs and crime
    1.33 hours
  • Indigenous justice
    1.33 hours
  • Radicalisation, terror and political violence
    1.33 hours
  • Sex and tech
    1.33 hours
  • Public spaces
    1.33 hours
  • Crime online
    1.33 hours
3:10 PM
  • Afternoon tea
    30 mins
3:40 PM
4:40 PM
  • Transnational crime in Australia and New Zealand across the decades: Its changing nature, threat and mitigation
    1 hour
  • Body worn cameras: Investigating impacts and perceptions
    1 hour
  • Sexual violence in a digital age
    1 hour
  • Parole and public opinion
    1 hour
  • The intersection of out-of-home care and criminal justice:

    Historical perspectives, consequences and future directions

    1 hour
  • The research, policy and practice nexus: Future directions for criminology
    1 hour
6:30 PM
  • Conference dinner

    The conference dinner will be at The Museum of Australian Democracy at Old Parliament House on Wednesday 6 December.

    4 hours
    $120.00
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration

    Includes arrival tea and coffee

    1 hour
9:00 AM
  • Day two opening and awards
    30 mins
9:30 AM
  • Keynote: A view from the coalface: Indigenous Australians and the criminal justice system

    The Royal Commission into Aboriginal Deaths in custody some 25 years ago identified a range of key factors relevant to the incarceration and wellbeing of Indigenous Australians caught in the criminal justice system. It was considered at the time to be a pivotal moment in the historically fraught relationship between Indigenous Australians and the State via the criminal justice system.  The RCIADIC set out numerous recommendations intended to improve that relationship and enhance the safety of Indigenous peoples in that system.  Despite the blueprint for improvement provided by the RCIADIC the position of Indigenous Australians within the criminal justice system has worsened and the position of Indigenous women is particularly bleak. Drawing on years of experience in the criminal justice system this presentation will explore the position of Indigenous people within the criminal justice system with a particular commentary on Indigenous women via their intersection roles of offender, victim and care and protection client.

    Ms Louise Taylor

    Louise Taylor is a Kamilaroi woman, a lawyer and the Deputy Chief Executive Officer of Legal Aid... More

    1 hour
10:30 AM
  • Morning tea
    30 mins
11:00 AM
  • Legislation and orders
    1.33 hours
  • Culture and religion
    1.33 hours
  • Policing 2
    1.33 hours
  • Corrections policy and practice
    1.33 hours
  • International perspectives
    1.33 hours
  • Women and offending 1
    1.33 hours
12:20 PM
  • Lunch
    1.5 hours
12:30 PM
  • ANZSOC Annual General Meeting
    1.33 hours
1:50 PM
  • Perspectives on justice
    1.33 hours
  • Young people 1: Pathways
    1.33 hours
  • Policing 3
    1.33 hours
  • Crime and society 1
    1.33 hours
  • Corrections: Experiences of prison
    1.33 hours
  • Victims and survivors
    1.33 hours
3:10 PM
  • Afternoon tea
    30 mins
3:40 PM
  • Immigration detention and imprisonment
    1.33 hours
  • Young people 2
    1.33 hours
  • Change and desistance
    1.33 hours
  • Gendered violence
    1.33 hours
  • Family violence and abuse
    1.33 hours
  • New technology and techniques
    1.33 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration

    Includes arrival tea and coffee

    45 mins
8:45 AM
  • Day three opening and awards
    15 mins
9:00 AM
  • Keynote: Moving beyond ritualism: Acknowledging state-institutional violence

    Institutional violence and harms against children have been subject to increasing attention. Commissions and courts—across Australia, Canada, Northern Ireland, and among other countries—have exposed long-hidden testimonies of sexual, physical and psychological terror inflicted by state workers and their contractors. In Aotearoa-New Zealand, disclosures have been more muted. At the time of writing, the government refuses to mount a public Commission of Inquiry, or to provide a general apology to the thousands victimised in state care. Drawing on research undertaken with 105 ‘victims’, this presentation considers the meaning of acknowledgement in the wake of state-institutional violence. It imagines a future of acknowledgement processes that move beyond ritualism. In doing so, it prioritises the role of rights, risks and responsibilities in accounting for, and preventing, violence.

    Dr Elizabeth Stanley

    Elizabeth Stanley is a Reader in Criminology and a Rutherford Discovery Fellow at the Institute... More

    1 hour
10:00 AM
  • Morning tea
    25 mins
10:25 AM
  • Child sexual abuse
    1 hour
  • Young people 3
    1 hour
  • Women and offending 2
    1 hour
  • Family and domestic violence 1
    1 hour
  • Fraud
    1 hour
11:25 AM
  • Changeover
    5 mins
11:30 AM
  • Perspectives on violence
    1.33 hours
  • Young People 4
    1.33 hours
  • Policing: Culture and practice
    1.33 hours
  • Carriages of justice
    1.33 hours
  • Sentencing and outcomes
    1.33 hours
12:50 PM
  • Lunch
    1 hour
1:50 PM
  • Acknowledging the past, imagining the future
    1.33 hours
  • Young People 5
    1.33 hours
  • Beyond the surface: Intelligence and forensics
    1.33 hours
  • Crime and society 2
    1.33 hours
  • Family and domestic violence 2
    1.33 hours